Bułeczki Codzienne
przez
Arkadiusz Kozieł
·
Ciasto
- 1,5 łyżeczki soli
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczki cukru
- 20 g oleju
- 200 g letniej wody
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajko surowe
1h 15min
- Wszystkie składniki oprócz jajka włożyć do TM
3 min.
(3 min. interwał)
- Wyłożyć ciasto na talerz, uformować z ciasta koło i pokroić na 8 części (tak jak pizzę)
- Ulepić 8 bułek o dowolnym kształcie (ponacinać nożem, zapleść warkocze lub ślimaczki) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 – 15 minut (niekoniecznie, ale będą pulchniejsze).
- Rozbić w szklance jajko i posmarować nim bułki, posypać nasionami (mak, sezam, kminek itp.)
- Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temp. 180 C, czas 30 min.
Najnowsze komentarze