Pyszne bułeczki

Ciasto 

  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 20 g oleju
  • 200 g letniej wody
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajko surowe

1h 15min

Czas całkowity 45min
Pieczenie / Gotowanie

PRZYGOTOWANIE

 

  1. Wszystkie składniki oprócz jajka włożyć do TMClosed lid 3 min. Dough mode (3 min. interwał)
  2. Wyłożyć ciasto na talerz, uformować z ciasta koło i pokroić na 8 części (tak jak pizzę)
  3. Ulepić 8 bułek o dowolnym kształcie (ponacinać nożem, zapleść warkocze lub ślimaczki) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 – 15 minut (niekoniecznie, ale będą pulchniejsze).
  5. Rozbić w szklance jajko i posmarować nim bułki, posypać nasionami (mak, sezam, kminek itp.)
  6. Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temp. 180 C, czas 30 min.
USAPoland